За нас

БЪЛГАРСКА БОДИГАРД ФЕДЕРАЦИЯ Е ЧЛЕН НА МЕЖДУНАРОДНАТА БОДИГАРД ФЕДЕРАЦИЯ.

Международната бодигард федерация възлага организирането и провеждането на състезания по Спортен приложен многобой за телохранители  в България на Българска Бодигард Федерация.

Българската Бодигард Федерация е учередена от спортни клубове на държавни и частни структури за сигурност, които развиват и участват в спортния приложен многобой за телохранители „Бодигард”.

Освен развитието и участието в многобоя, Федерацията си поставя и цели, свързани с изграждане и прилагане на модел за подпомагане и развитие на тренировъчния, спортния и състезателен процес в държавните и частни структури за сигурност, спортни клубове, организации и други.

Политиката на Федерацията е насочена към стимулирането на спортните заложби на членовете на Федерацията и съдействие за участието на отбори във вътрешни, национални, международни и световни състезания. Федерацията развива активна дейност по отношение на подготовката и квалификацията на съдиите на състезанието, както и на състезателите от различните клубове, чрез организиране на семинари и изнесени обучения.

Дейността се развива и е насочена приоритетно към издигане на авторитета на служителите в структурите за сигурност и развитието на спортната и професионалната им подготовка.

Спортни клубове – членове на федерацията

 • СПОРТЕН КЛУБ "БОДИГАРД" - СОФИЯ
 • СПОРТЕН КЛУБ "НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ БЕЗОПАСНОСТ И ОХРАНА" - СОФИЯ
 • СПОРТЕН КЛУБ "ЩИТ И МЕЧ" - СОФИЯ
 • СПОРТЕН КЛУБ "БОДИГАРД СЕКЮРИТИ" - ТЪРГОВИЩЕ
 • СПОРТЕН КЛУБ "ОХРАНА И СИГУРНОСТ" - СМОЛЯН
 • СПОРТЕН КЛУБ "БС ГРУП" - СОФИЯ
 • СПОРТЕН КЛУБ "АЛФА МЕТАЛ" - ГАБРОВО
 • СПОРТЕН КЛУБ "СИЛИСТРА ИПСЦ" - СИЛИСТРА
 • СПОРТЕН КЛУБ "СВ.ТРИВЕЛИЙ-БГ" - СОФИЯ
 • СПОРТЕН КЛУБ "БОДИГАРД СЕКЮРИТИ ПЛЕВЕН" - ПЛЕВЕН
 • СПОРТЕН КЛУБ "СПАРТАК 65" - СТАРА ЗАГОРА
 • СПОРТЕН КЛУБ "НСБО-ПЕТРИЧ" - ПЕТРИЧ
 • СПОРТЕН КЛУБ "МАКСИМИН ТРАКИЕЦА" - ХАСКОВО
 • СПОРТЕН КЛУБ ПО СПОРТНА СТРЕЛБА БУРГОС" - БУРГАС
 • СПОРТЕН КЛУБ "БОДИГАРД - ВАРНА"
 • СПОРТЕН КЛУБ "АПОЛО"

обратно горе

Управителен съвет

 1. Генерал –майор Румен Ралчев – Председател на УС
 2. Бригаден генерал Стоян Томчев – Зам.-председател
 3. Илка Алексиева - Секретар

обратно горе

История  на дейността на Федерацията

Състезанията „Бодигард” по правилника на Международната бодигард федерация в България се провеждат от 2008 г. Големият интерес към състезанието от страна на веригата колежи по охрана и сигурност както и от Националната служба за охрана към Президента на Република България доведе до учредяването на Българска бодигард федерация през 2012 г. Постепенно към федерацията се присъединяват и много други клубове.

Днес федерацията се състои от десет спортни клуба, като броят на желаещите да участват в спортната дейност на федерацията непрекъснато се увеличава.

2009 година, април - По инициатива на веригата колежи и гимназии по охрана и сигурност и с подкрепата на Леонид Николаевич Кучерявий – основоположник на многобоя за телохранители и генерален секретар на Международната Бодигард Федерация се провежда първото състезание “Бодигард” за кадети.

2009 година, май - В гр. Правец се проведе състезание "Бодигард 2009". Участват отбори на Националната служба за охрана, на националната служба за охрана на Украйна и Крим, отбори от служители на частни охранителни фирми и отбор на Колеж по охрана и сигурност " Св. Георги Победоносец", гр. София.

2010 година, май  - В гр. Смолян се проведе националното състезание „Бодигард 2010" за кадети. Състезанието бе под патронажа на кмета на Смолян Дора Янкова и със съдействието на областния управител инж. Стефан Стайков, Националната служба за охрана, Министерството на образованието, младежта и науката, Областна дирекция на МВР – Смолян, Национален съюз безопасност и охрана и Синдиката на българските учители.

2010 година, юни  - В гр. Стара Загора се проведе Международно състезание "Бодигард 2010". То бе организирано от Международната Бодигард Федерация и Колежите по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец". В състезанието участваха седем отбора - Отбор на  Националаната служба за охрана на президента на Украйна, отбор на Национална служба за охрана при президента на Република България (НСО), отбор на Федерацията по бойни спротове на Украйна, отбори на Колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец" - гр. София и гр. Стара Загора и отбори на охранителни фирми.

2010 година, септември - Отборите на Националната служба за охрана и на Колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец" , гр. София участват в Първото световно първенство “Бодигард 2010”, гр. Ялта,  Украйна. В състезанието взеха участие 28 отбора от различни страни.

2011 година, април – В гр. София, на територията на Южния парк са проведе състезание „Бодигард за кадети. В състезанието взеха участие отбори от колежите в София, Стара Загора и Смолян, отбор на Гимназия по охрана и сигурност – София и отбор на НСБО.

2011 година, май – В гр. Елин Пелин се проведе Международно състезание „Бодигард“ с участието на отбори от Румъния, България, Молдова и Украйна.

2011 година, септември  – Отборите на НСО, Колеж по охрана и сигурност и фирма АСОБА участваха във Второто световно първенство „Бодигард“ в гр. Ялта. В състезанието участваха 23 отбора, включително от САЩ и Австралия.

2012 година, май – В Румъния, гр. Тулча се проведе Международно състезание Бодигард. В турнира взеха участие 12 отбора от Русия, Беларус, Молдова, Румъния и три отбора от България - отборите на НСО, Колеж по охрана и сигурност и фирма АСОБА.
В спортният календар на Българската Бодигард федерация до края на 2012 година са включени следните международни състезания:

 • 4-8 юли 2012 г. – Открит шампионат „Бодигард“, гр. Стара Загора. Шампионатът е с участие на отбори от Русия, Украйна, Румъния, Молдова, Грузия и България. Провежда се под патронажа на Международната Бодигард Федерация и със съдействието на Община Стара Загора.
 • 21 – 26 септември 2012 г. – Участие на отбори на федерацията в Трети световен шампионат „Бодигард“, гр. Ялта, Украйна.

обратно горе

Заявление за членство

Изтеглете заявлението за членство от тук.